10 eigenschappen van een succesvolle ondernemer

Een ondernemer wil maar één ding en dat is succesvol zijn. Als hij die ambitie niet had, zou hij geen ondernemer zijn geworden. De definitie van succes is echter voor iedereen persoonlijk en afhankelijk van de doelen die je jezelf stelt. In zijn algemeenheid spreken we over succes als iets een gunstige afloop of goed resultaat heeft. Als ondernemer moet je over een aantal eigenschappen beschikken die jou in staat stellen om je doelen te behalen en dus succesvol te zijn. Online Talent Manager heeft onderzocht wat succesvolle ondernemers gemeenschappelijk hebben en vond deze 10 eigenschappen van een succesvolle ondernemer. Heb jij het in je om een succesvolle ondernemer te worden?

Een succesvolle ondernemer heeft de volgende 10 eigenschappen

 • 1) Verkoopkracht
  Als ondernemer verkoop je altijd iets, een product of dienst. Dat moet je wel voor het voetlicht weten te brengen. Jij weet om te gaan met bezwaren van klanten en ze te overtuigen om jouw product of dienst af te nemen.
 • 2) Gedrevenheid
  Geloven in de waarde van eigen commerciële ideeën en dromen. Alles op alles zetten om dit in de praktijk te realiseren.
 • 3) Netwerken
  Zakelijk beweeg je je in de belangrijkste netwerken voor jouw onderneming. Je weet hoe je met mensen moet omgaan en hoe en wanneer je de juiste mensen betrekt bij jouw zaak.
 • 4) Initiatief en durf
  Je moet over een dosis lef beschikken om als ondernemer te beginnen. Je bent niet bang om eigen geld te investeren of financiële risico’s te nemen die bij het ondernemerschap horen.
 • 5) Neus voor zaken
  Jij hebt een gevoel voor jouw markt en de manier waarop je je jezelf en je bedrijf manifesteert. Je ziet kansen voor je product of dienst en weet daar een zakelijk succes van te maken.
 • 6) Vasthoudendheid
  Je hebt een “dikke huid” als ondernemer en weet hoe je tegenslagen moet incasseren. Want helaas, die komen er hoe dan ook. Je gaat nooit bij de pakken neerzitten.
 • 7) Verlies pakken
  Soms mislukt iets faliekant, dat hoort erbij. Als succesvol ondernemer weet je wanneer je een andere weg in moet slaan en je gaat niet door ten koste van alles.
 • 8) Kostenbewust
  Een goede ondernemer gaat bewust om met financiële (bedrijfs)middelen. Je weet wanneer en hoe je moet investeren, of juist niet. De kosten en baten zijn nauwkeurig in kaart gebracht.
 • 9) Financiële onzekerheid
  Je moet kunnen dealen met financiële onzekerheid. Je bent niet altijd verzekerd van een vaste inkomstenstroom en met die stress moet je kunnen omgaan.
 • 10) Eigen baas zijn
  Je hebt graag alle vrijheid om zelf beslissingen en initiatieven te nemen. Je vaart bij voorkeur je eigen koers.

Een succesvolle ondernemer heeft de volgende 10 eigenschappen

Kun jij bij elke van deze tien eigenschappen een vinkje zetten? Dan heb je het zeker in je om een topondernemer te zijn, of misschien ben je dat al. Mis je er een paar? Niet getreurd, niet alles hoeft aangeboren te zijn en kun je ontwikkelen. Ben je bijvoorbeeld niet zo kostenbewust, regel dan iemand die dit voor je uit handen kan nemen. Of misschien ben je stressgevoelig en bezorgen de financiële onzekerheden jou slapeloze nachten. Dan zijn er tal van coaches en trainers die jou hiermee om kunnen leren gaan. Wil je graag zien waar jij staat op deze 10 eigenschappen? Maak dan de ondernemerschapstest, die aan te vragen is via het contactformulier.