fbpx

Talent. Iedereen heeft het, maar wat is het nu precies en waarom moet je als organisatie hierin investeren? En, als je besluit aan de slag te gaan met talentontwikkeling: hoe pak je dat dan aan? Je vindt het antwoord in deze blog.

 

Wat is talent en hoe herken je het?

Talent wordt omschreven als een eigenschap die men van nature bezit en welke men kan ontwikkelen. In andere woorden: iets wat je goed kan en graag doet. Talent berust dus op een combinatie van eigenschappen en drijfveren. Hoewel kenmerken van een talent vaak in het gedrag zichtbaar zijn, herken je talent niet altijd direct. Dit omdat men bijvoorbeeld nog nooit met een bepaalde activiteit in aanraking is gekomen of nooit eerder de motivatie heeft gehad om een talent te benutten. Wil je talenten eenvoudig in kaart brengen? Dan kan een assessment hierin een belangrijke rol spelen.

 

Het juiste team

Organisaties werken vaak vanuit een verdeling in team, welke veelal zijn samengesteld op basis van functies en competenties. Functieomschrijvingen hebben over het algemeen een statisch karakter en zijn eerder gericht op het verbeteren van tekortkomingen dan op het positief benutten en inzetten van talent. Wanneer je inzicht hebt in de individuele talenten van je medewerkers kun je je teams indelen op basis van rollen, onderlinge overeenkomsten, verschillen en toegevoegde waarde. Oftewel, door talentontwikkeling kun je de optimale balans creëren binnen je teams. Hierdoor zal de samenwerking aanzienlijk verbeteren en kun je ook behoeftes opsporen.

 

Onderscheidend in een krappe arbeidsmarkt

Een van de belangrijkste redenen om talentontwikkeling binnen je organisatie toe te passen is de schaarste in personeel. Door een aantrekkende economie en een krappe arbeidsmarkt ondervinden organisaties moeite met het aantrekken van het juiste personeel. Door je als organisatie te richten op talentontwikkeling kun je je onderscheiden ten opzichte van de concurrent. Waar zogenoemde ‘hunters’ zich blindstaren op prestaties en cv’s, kun jij als organisatie door middel van een talenten assessment vertrouwen, inzicht en uitdaging bieden. Zo’n assessment schetst namelijk een objectief en betrouwbaar talentenprofiel van een sollicitant. Zo weet je als organisatie direct of het een juiste ‘match’ is en als sollicitant voel je je gehoord. Met dit vertrouwen verhoog je de kans dat een talent zich aan jouw organisatie wil binden.

 

Behoud je werknemers

Wanneer je de balans binnen je teams hebt gerealiseerd en het juiste personeel hebt geworven staat er direct een volgende uitdaging klaar: het behouden van je werknemers. Vooral onder de jonge professionals is wisselen van werkgever aan de orde van de dag.  Je zal als organisatie dus actief moeten meedenken over de toekomst je werknemers.  Bied je (jonge) talenten een carrièrepad? Dan geef je ze ruimte om zich binnen je organisatie te ontwikkelen. Dit perspectief boeit en bindt je werknemers waardoor de kans verloop wordt verlaagd.

 

Employer Branding

Naast het bieden van een carrièrepad, heeft een investering in talentontwikkeling een positief effect op employer branding. Iemand die op zijn of haar kracht en talent wordt ingezet, ervaart meer werkplezier. Primair zorgt dit voor een efficiëntere bedrijfsvoering, secundair draagt het bij aan de voorkeurspositie van jouw organisatie. In andere woorden, wanneer jouw werknemers met een glimlach aan het werk zijn draagt dit positief bij aan het imago van je organisatie. Enerzijds blijf je hierdoor aantrekkelijk voor het huidige personeel, anderzijds vergroot je de voorkeurspositie voor het aantrekken van nieuwe talenten.

 

Voor jong & oud

Talentontwikkeling is niet gebonden aan leeftijd noch aan ervaring of positie. Het is voor de hand liggend om te investeren in je nieuwe aanwas, maar het is minstens zo belangrijk om het personeel wat al langer binnen je organisatie of branche werkt mee te nemen in dit proces. Talentontwikkeling houdt je werknemers soepel en lenig en zorgt ervoor dat ze meekunnen in de dynamiek van de organisatie. Investeer je hier niet op tijd in? Dan creëer je op den duur een groep werknemers die vastloopt en minder flexibel wordt. De kans op ontevredenheid, verzuim en langdurige ziekte kan hierdoor toenemen.

 

Investering terugverdienen

Werknemers die op hun talenten worden ingezet zijn bewezen gelukkiger, productiever en effectiever in hun werk. Dit leidt tot minder verzuim, minder verloop en een hogere productiviteit. Aan het einde van de streep maakt het de investering in talentontwikkeling meer dan waard! 

 

Zelf aan de slag

Je kunt op meerdere manieren starten met talentontwikkeling binnen je organisatie. Zo kun je ervoor kiezen om te beginnen met een nul-meeting en de talentprofielen van je medewerkers en teams in kaart te brengen. Je kunt je huidige werknemers toetsen op loopbaanwaarden om samen een carrièrepad uit te stippelen. Een andere optie kan zijn om je huidige teams te optimaliseren met behulp van een communicatiestijlen test. Wil je weten welke aanpak voor jouw organisatie van toepassing is? Maak dan geheel vrijblijvend een afspraak met Maja de Jongh zodat we samen de mogelijkheden voor talentontwikkeling binnen jouw organisatie kunnen ontdekken.