In mijn vorige blog, Waarom komen medewerkers niet in beweging?, heb ik aangegeven dat 40% van de werknemers ontevreden is met zijn loopbaan. Van die ontevreden groep onderneemt 80% geen actie om dat te veranderen. Waarom zetten deze mensen geen stap in hun loopbaan als ze niet tevreden zijn? Het doet me ook denken aan de grote groep mensen met overgewicht (50% van de mannen en 40% van de vrouwen). Ook van deze groep (b)lijkt de meerderheid niet in staat actie te ondernemen om bestaande eetpatronen te doorbreken en gedrag structureel te veranderen.

Waarom is gedragsverandering zo moeilijk?

Er zijn verschillende biologische en psychologische verklaringen waarom gedragsverandering zo moeilijk is. We hebben bijvoorbeeld belemmerende gedachtes, en doen aannames die eigenlijk helemaal niet functioneel zijn. Voor de buitenwereld lijken het soms smoesjes, maar deze gedachtes en aannames zitten zo diep geworteld dat het moeilijk voor ons is ze zelf te relativeren of te doorbreken.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Het kan altijd slechter.
 • Het is eng om aan iets nieuws te beginnen.
 • Niemand heeft echt plezier in zijn werk.
 • Wie zit er nou op mij te wachten?
 • Ik heb geen idee waar ik goed in ben. Ben ik wel ergens goed in?
 • Met mijn passie kan ik mijn brood niet verdienen!
 • Bij mijn baas hoef ik er niet mee aan te komen dat ik eigenlijk wel wat anders wil.
 • Ik wil het eigenlijk wel, maar misschien verandert er vanzelf wel iets.
 • In deze economie mag je blij zijn dat je een baan hebt.
 • Ik ben te oud om nog een nieuwe stap te zetten.
 • Wat als ik faal?!

Het kan lastig zijn om deze denkpatronen zelf te doorbreken. Maar met een systematische aanpak kun je toch echt stappen zetten!

5 tips om een nieuwe start te maken!

 1. Accepteer dat je weerstand hebt om een nieuwe stap te zetten. Maak een logboek en schrijf al je bezwaren op, analyseer je bezwaren.
 2. Ga voor jezelf eerlijk na welke bezwaren echt in de weg staan voor verandering en welke bezwaren het alleen even lastig maken om te veranderen. Veranderen is nooit makkelijk!
 3. Hoe zou je deze obstakels kunnen overwinnen? Welke stappen in de juiste richting kun je al wel relatief makkelijk nemen?
 4. Zoek feedback en krijg vertrouwen in jezelf! Iedereen heeft talenten. Als je je eigen krachten kent kunnen deze je helpen om je doel te bereiken. Zoek eventueel hulp bij een loopbaanadviseur of bekijk de mogelijkheid om een ontwikkelassessment te doen om dit inzicht te krijgen.
 5. Zoek een mentor of coach die je helpt vertrouwen op te bouwen en die je ondersteunt bij het zetten van de moeilijkste stappen.

Heb je hulp nodig bij het vinden van een coach of assessmentbureau, neem dan contact met ons op. Wij hebben een netwerk met coaches en assessmentpsychologen door heel Nederland.