fbpx

Human Resource professionals opereren in een constant veranderend werkveld mede omdat de eisen van de organisatie en het personeel veranderen. In 2019 nemen we een aantal trends waar die om aandacht vragen.

1. Focus op geestelijke gezondheid.

Veel te lang was er een stigma verbonden aan de geestelijke gezondheid van de werknemer. Een taboe dat het professionele leven moeilijk maakte voor iedereen die worstelde met depressie, angst of een ander geestelijk gezondheidsprobleem. Gelukkig begint dat te veranderen.

Mensen met psychische problemen moeten hier openlijk over kunnen praten en worden ondersteund om deze te overwinnen. Niemand wil het gevoel hebben dat de enige reden dat ze worden gewaardeerd is vanwege hun bijdrage aan de winst. Met de juiste stappen naar een veilige werkplek realiseren ze zich dat ze waardevoller zijn dan dat. Bedrijven die het personeel hulp aanbieden profiteren van een gelukkiger, gemotiveerder personeelsbestand.

2. Diversiteit bevorderen door ‘blinde selectie’.

Beleid binnen de organisatie en van de overheid vraagt HR professionals om meer diversiteit in de organisatie te bevorderen. Hiervoor gebruiken sommige HR-ers wervingstools die hen helpen om vooringenomenheid ten aanzien van ras, geslacht, leeftijd, enz. te elimineren. Het doel van blinde selectie is om kandidaten in te huren op basis van hun kwalificaties voor de functie en niet te worden afgeleid door de BIAS (vertekening) van een HR-professional.

Hoe werkt blinde selectie in de praktijk? Het begint met eenvoudige dingen, zoals kandidaten hun namen uit hun cv’s en sollicitaties laten verwijderen voordat ze deze indienen. Op deze manier kunnen managers hun geslacht of etniciteit niet identificeren. Een andere methode is om alle kandidaten een test of beoordeling te laten maken die hun competentie scoort op een of meerdere aspecten in relatie tot de functie. Met deze resultaten kunnen personeelsmanagers de beste kandidaat vinden op basis van de testuitslag.

Meer informatie hierover lees je op onze pagina over het octogram.

3. Meer online leren.

De trend om Online Learning in te zetten groeit nog steeds. Online Learning platforms dragen bij aan het verspreiden van genormeerde kennis en biedt de gebruiker het comfort om te studeren op plaatsen en tijden die hem uitkomen. Naarmate e-learningplatforms en online leermodules geavanceerder zijn geworden, is het eenvoudiger geworden om medewerkers op te leiden en hun ontwikkeling binnen uw organisatie voort te zetten. Dit maakt het leren ook efficiënter, omdat modules worden toegewezen aan individuen en beoordelingen kunnen worden geautomatiseerd.

4. People enablement – persoonlijk leiderschap.

People enablement geeft mensen de mogelijkheid om zelf hun carrièrepad te plannen in plaats van een gestuurde ontwikkeling vanuit de organisatie. In een competitieve arbeidsmarkt, waar mensen het maximale uit zichzelf willen halen, is het aanbod van persoonlijke ontwikkeling een belangrijk wervings- en bindmiddel. Dit begint met een goed inzicht in de aanwezige kwaliteiten en talenten.

5. Stroomlijnen van taken met AI (Artificial Intelligence).

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) biedt nieuwe kansen voor efficiëntie, zowel op HR gebied als bij het stroomlijnen van repetitieve taken. Uw personeels- , wervings- en selectiebeleid, salarisadministratie en andere belangrijke taken kunnen allemaal worden afgehandeld door een AI-systeem.

Tot slot:

Of u zich nu bewust bent van deze trends, of er voor het eerst over leest, het is altijd het juiste moment om met uw HR-afdeling optimaal te blijven functioneren binnen dit veranderende landschap. Online Talent Manager sluit met haar assessments al meer dan 17 jaar aan bij een grote diversiteit van professionele organisaties. Ofwel; draagt actief bij aan trends.