fbpx

Op 6 november was ik aanwezig bij het eerste deel van het Twinposium ‘Het nieuwe interviewen’ van Alles over Assessments. Van deze middag is vooral het verhaal van journalist Stefan Raatgever me bijgebleven. In zijn verhaal gaf hij 8 tips die hij gebruikt om het beste uit zijn interviews te halen. Zijn doel: dat wat nog niet bekend is boven tafel halen!

Uit zijn verhaal bleken er meer parallellen met het psychologisch interview te zijn dan ik had verwacht, en hoorde ik een aantal zaken waar wij als assessor misschien best wat van kunnen leren.

De 8 tips voor het perfecte interview!

1. Voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding!
Stefan geeft aan dat een goede voorbereiding meer dan de helft van het werk is. Hij spit in oude krantenartikelen en belt, uiteraard met toestemming, mensen uit de omgeving van degene die hij gaat interviewen. In de assessmentpraktijk zijn wij dit niet zo gewend. Waarom eigenlijk niet? Managers en HR screenen hun selectiekandidaten vaak door ze te Googelen of ze op social media op te zoeken. Referenties worden soms ook nagebeld. Wellicht een manier om onze dienstverlening mee te verbeteren of uit te breiden? Uiteraard wel altijd na toestemming van de kandidaat voor wat betreft het inwinnen van informatie bij derden.

2. Oefenen je small talk.
Door de geïnterviewde in het begin van het gesprek op zijn gemak te stellen zal hij zich meer voor je openstellen. In assessments wordt dit vaak al toegepast, we zijn tenslotte professionals als het om de ‘zachte’ kant gaat. Maar wellicht kunnen we dit nog bewuster inzetten. Rustig beginnen. Een compliment geven en aansluiting zoeken.

3. Kies je strategie: confronteren of empatisch.
Stefan kiest van tevoren zijn strategie om zoveel mogelijk informatie boven tafel te krijgen. Gaat hij op de relatie zitten of gaat hij confronteren? In de assessmentpraktijk zou ik dit niet zo zwart-wit doen. Maar mensen met een directieve communicatiestijl zou je best wat meer confronterend aan kunnen pakken om informatie boven tafel te krijgen. Wellicht vind je hierdoor zelf betere aansluiting. Dus mijn tip: probeer hier eens mee te spelen en sluit met je stijl en strategie aan bij de communicatiestijl van je kandidaat (zie voor tips handboek OTM communicatiestijlen).

4. Bedenk je steeds wat je lezer wil weten.
Uiteraard ook bij assessments belangrijk om je doel in de gaten te houden. Wat wil je opdrachtgever weten?

5. Toon oprechte interesse
Dit is onze tweede natuur.

6. Formuleer je vragen open en zo neutraal mogelijk
Ook dit mag ons niet vreemd zijn.

7. Kies je eigen verhaal en maak keuzes
Je eigen verhaal maken als assessor is natuurlijk niet wenselijk. Maar het is wel belangrijk om keuzes te maken. Wat ga ik wel/niet bespreken tijdens het interview? Vaak heb je niet de tijd om alles te bespreken. Wat is relevant om verder op in te gaan gezien de vraagstelling van het assessment?

8. Bereid je voor op oorlog
Dit punt gaat over afhandeling. In de journalistiek bepaalt de journalist uiteindelijk of iets wordt geplaatst of niet en loopt daarmee het risico om ‘iets teweeg te brengen’. Bij ons is uiteraard de kandidaat in charge over het assessmentrapport. Maar het is wel belangrijk dat je als assessor je beeld van de kandidaat zo goed mogelijk op papier zet. Ook als dit betekent dat de kandidaat het rapport misschien blokkeert. In de praktijk laat ik een kandidaat dan vaak een aanvulling op het rapport schrijven.

Ter afsluiting wil ik je nog meegeven dat, zowel in de journalistiek als in het assessmentvak, je pas echt goed leert interviewen door te oefenen, te oefenen en te oefenen!

– Joke Willems