fbpx

Ik zit regelmatig met potentiële klanten voor onze online tests (e-assessments) om tafel. Wat mij opvalt is dat er grote verschillen zijn tussen de vragen die worden gesteld. De een wil diepgaande validiteitsgegevens terwijl de ander juist geïnteresseerd is in de opmaak van de rapporten.

Ik geef je graag enkele tips voor het kiezen van de best passende testleverancier.

Betrouwbaarheid en validiteit

Uiteraard is het belangrijk dat de tests die je in gaat zetten betrouwbaar zijn. In de vorige blog kun je  alles over betrouwbaarheid, validiteit en over de COTAN lezen.

Welke informatie wil je verkrijgen met het e-assessment?

Er worden heel veel verschillende tests aangeboden. Sommige tests meten redelijk algemene kenmerken als persoonlijkheid of stijlen, maar er zijn ook tests die veel specifiekere trekken meten. Denk vooraf goed na wat jij allemaal in kaart wilt brengen en zoek daar een leverancier bij.

Wat wil je met de resultaten doen?

Bedenk van tevoren goed in wat voor trajecten je de tests in wilt gaan zetten en wat je met de resultaten wilt doen. Wil je de resultaten gebruiken om diepgang in een ontwikkelingsgesprek te verkrijgen dan stel je andere eisen aan een test dan wanneer je op basis hiervan gegronde uitspraken wil doen in een selectietraject.

Hoe vaak wil je tests inzetten?

Zet je dagelijks tests in of slechts enkele keren per jaar? Houd hier zowel rekening mee in het kader van het kostenplaatje als voor de toegankelijkheid van de test. De meeste tests kun je pas goed interpreteren en uitleggen als je ze met regelmaat gebruikt, je moet de test zelf leren kennen. Zet je maar af en toe een test in, zorg dan dat je voor een product kiest dat zich makkelijk laat uitleggen.

Wat is je doelgroep?

Wat is de doelgroep waarvoor je de tests wilt inzetten? Sluiten de tests, de rapportages en de gebruikte modellen aan op jouw doelgroep? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opleidingsniveau van je kandidaten maar ook aan de (management)modellen waar je klanten mee werken.

 

Wat wil je doen met de rapportage?

Sommige gebruikers van psychologische tests geven graag een kant-en-klare rapportage mee aan hun kandidaat, een ander verwerkt de gegevens liever in een eigen assessmentrapport.

En denk ook hieraan:

  • heb je speciale software nodig om de tests te kunnen laten maken?
  • heb je toegang tot een helpdesk voor eventuele technische problemen?
  • heb je toegang tot professionals als je vragen hebt over de inhoud van de tests?
  • heb je toegang tot informatie over de achtergrond en meetpretentie van de tests?
  • zijn er extra kosten verbonden aan het opvragen van rapportages?
  • wat zijn de trainingsmogelijkheden/verplichtingen?
  • zijn er vereisten om gebruik te mogen maken van de tests?
  • biedt de test duidelijke instructies voor de kandidaat?
  • hoe wordt er omgegaan met vertrouwelijke informatie?
  • ..

Veel succes met het kiezen van een voor jou passende testleverancier! Wil je weten wat Online Talent Manager voor je kan betekenen, neem dan contact met ons op! 076-5232850

– Tessa Hoonhorst

p.s. heb je zelf ervaring met dit onderwerp, dan nodig ik je graag uit om deze lijst aan te vullen!