Uit onze jarenlange research blijkt dat goede leiders beschikken over een aantal gemeenschappelijke eigenschappen. Test je een kandidaat op leiderschap, dan is het belangrijk deze te herkennen. Om je hierbij te helpen hebben we de belangrijkste eigenschappen op een rij gezet, houd deze bij de hand als je een assessmentuitslag doorneemt!

 

 

 

Persoonlijkheid

Dit zijn de kenmerken uit een persoonlijkheidstest  die aantonen of iemand beschikt over (de potentie om het) leiderschap (aan te leren):
Dominantie – leiders scoren hoog op dominantie. Een leider wil zich laten gelden, is gewend om zijn of haar zin te krijgen.
Extravert gedrag – op extraversie scoren leiders meestal bovengemiddeld. De score hoeft niet extreem hoog te zijn, maar introvert is een contra-indicatie.
Zelfvertrouwen – deze score mag niet ondergemiddeld zijn. Een leider straalt zelfvertrouwen en durf uit.
Zorgvuldigheid – een leider is doelgericht en weet door te zetten.
Open-minded – ook op dit aspect moet een leider bovengemiddeld scoren om aan te tonen dat hij of zij over omgevingsbewustzijn, visie en creativiteit beschikt.
Vriendelijkheid – een manager hoeft niet sterk empathisch te zijn, maar er moet wel een basis zijn. Een empathische leider krijgt mensen makkelijker mee.
Energie – vanwege de complexiteit en diversiteit van de meeste leidinggevende functies is het belangrijk voor een leider om een hoog energieniveau te hebben. De score op dit onderdeel moet dus bovengemiddeld zijn.

Intelligentie

De uitslag van een intelligentietest moet gemiddeld zijn bij een hbo/academische norm. Een te hoge score op intelligentie is vaak een contra-indicatie, mensen die erg hoog scoren zijn meestal denkers en daardoor mogelijk onvoldoende operationeel vaardig.

Loopbaanwaarden

Om leiderschap aan te tonen middels loopbaanwaarden is het belangrijk om op de volgende waarden te letten:
Management – leiders scoren hoog op management en houden van het spel van macht en invloed.
Creativiteit – ook creativiteit scoort hoog bij managers. Ze hebben de behoefte om creatief bezig te zijn.
Zekerheid – hier moet een leider niet te hoog op scoren. Leiders moeten bepaalde risico’s durven te nemen.
Autonomie – op deze waarde moet een kandidaat ten minste gemiddeld scoren. Leiders durven hun eigen pad te bewandelen en wachten niet af wat de mening van anderen is.

Werkstijlen

De werkstijlen waar een leider over moet beschikken zijn:
Netwerker – een hoge score op Netwerker toont aan dat de manager graag met mensen werkt en makkelijk contacten legt.
Presteerder – leiders willen scoren, ze hebben over het algemeen dus een bovengemiddelde score op de rol van de Presteerder.
Strateeg – met name bij leidinggevende functies op tactisch en strategisch niveau is het belangrijk om hoog te scoren op Strateeg.
Teamspeler – met name bij kleine teams is het belangrijk dat de manager een teamplayer is.
Verankeraar – bij kleinere teams zorgt een Verankeraar er voor dat dingen geborgd worden. Bij grotere teams of bij tactisch-strategische functies is een hoge score op Verankeraar juist een contra-indicatie.

Ook van belang bij het testen van leiderschap

Zeker op topniveau is het belangrijk om naast assessmenttests en een gesprek ook simulatie-oefeningen in te zetten. Het gedrag tijdens deze oefeningen moet bevestigen wat je in de testuitslagen ziet. In dit overzicht vind je assessmentbureaus bij jou in de buurt.