fbpx

Het jaarlijkse functioneringsgesprek is het moment om de prestaties van het afgelopen jaar te evalueren en te kijken naar de ontwikkelpunten voor de komende tijd.  Stel dat een medewerker aangeeft door te willen groeien binnen het bedrijf.  Hoe bepaal je of hij/zij kan doorgroeien en in welke functie dat het beste kan?

Ontwikkelpotentieel

Bepaal niet uitsluitend op gevoel of iemand wel of niet kan doorgroeien. Door een assessment in te zetten krijg je een objectief beeld. Bij voorkeur besteed je het in kaart brengen van het potentieel uit aan een assessmentbureau, zij zijn gespecialiseerd in het afnemen van ontwikkelassessments en kunnen op een onderbouwde manier de benodigde informatie boven tafel krijgen. Een assessmentbureau zal onder andere de volgende aspecten in kaart brengen om een beeld van het ontwikkelpotentieel te krijgen.

Intelligentie

Werk- en denkniveau is goed meetbaar met capaciteitentests. Voor een managementrol bijvoorbeeld is een bovengemiddeld niveau een must. Door capaciteiten op meerdere gebieden door middel van tests in kaart te brengen is het mogelijk te bepalen of een werknemer de benodigde capaciteiten heeft om door te groeien naar een managementfunctie.

Ambitie

Met alleen een bovengemiddeld werk- en denkniveau kom je er niet. Iemand moet over een aanzienlijke ambitie beschikken om hogerop te komen. Of je medewerker voldoende ambitie heeft kun je wellicht al inschatten op basis van het functioneren. Door loopbaanwaarden en persoonlijkheid te meten kun je beter inzicht krijgen in ambitieniveau van de medewerker.

Initiatief

Dat de medewerker aangeeft te willen doorgroeien is op zich al een teken van initiatief. Het tonen van initiatief is zeker belangrijk, en assessmenttests zullen onderschrijven of ontkrachten of hij/zij hierover in voldoende mate beschikt.

Competentie Indicator

Op basis van persoonlijkheid, werkstijlen en loopbaanwaarden kan een goede voorspelling worden gedaan over de ontwikkelbaarheid van specifieke competenties. Heeft de medewerker ambitie om door te stromen naar een leidinggevende functie, dan wordt er gekeken welke competenties er nodig zijn om binnen de betreffende organisatie naar zo’n functie toe te groeien. De assessor kan met behulp van de Competentie Indicator een goede inschatting maken of de ontwikkeling in die richting haalbaar of passend is.

Geschikte functie

Samen met je eigen beeld van de werknemer geeft het assessmentrapport je voldoende inzicht in het ontwikkelpotentieel van de werknemer. Nu is het zaak om deze te matchen met de rollen en functies binnen het bedrijf.

Geen doorstroom maar uitstroom

Het kan zijn dat uit een assessment naar voren komt dat iemand een geschikte beleidsmedewerker zou zijn, maar dat een dergelijke functie niet in jouw organisatie beschikbaar is. Het is dan aan de medewerker om te wachten tot de ideale functie vrijkomt of om zijn of haar ontwikkeling buiten de organisatie vorm te  geven. Dit kan een verlies voor de organisatie zijn, maar het is belangrijk om medewerkers de ruimte voor ontwikkeling te geven.

Vind hier een assessmentbureau bij jou in de omgeving!