fbpx

Steeds meer mensen kiezen voor een carrière als coach. Coaches heb je in alle soorten en maten, in verschillende professies en branches. Wat ze gemeen hebben is dat ze anderen willen helpen; ze ondersteuning en feedback geven, waardoor mensen vooruit komen.

Heb jij de eigenschappen van een goede coach? En welke zijn dat dan?

In de afgelopen jaren hebben honderden coaches het Octogram, onze werkstijlentest, ingevuld. Het gaat weliswaar te ver om te stellen dat iedere coach hetzelfde profiel heeft, maar wij zien in de profielen van coaches vier dominante stijlen terugkomen.

 

 

De 4 eigenschappen van coaches in het Octogram

1)   Een coach is een Helper

Een Helper luistert goed en stelt gericht vragen. Hij is begripvol, empathisch en heeft een natuurlijke manier over zich waardoor mensen makkelijk hun zorgen bij hem uiten.  Echter, alleen met de rol helper, ben je er niet.

2)   Een coach is een Netwerker

Ten tweede is een coach een Netwerker. Hij of zij is contactvaardig en makkelijk in staat om relaties op te bouwen. De coach is flexibel, enthousiast en spontaan. Kortom, hij beschikt over goede intermenselijke eigenschappen, die hem helpen in de relaties die hij heeft met de mensen die hij begeleidt.

3)   Een goede coach is een Presteerder

Een coach heeft ook elementen van de Presteerder in zich. Die is resultaat- en prestatiegericht, volhardend, zakelijk, energiek en doelgericht. Bij coaching gaat het erom het doel van de coachee te bereiken. De presteerder houdt dit doel in het oog en durft eventueel de confrontatie met de coachee aan te gaan. Coaches die hoog scoren op de helper, maar laag op de presteerder kunnen wellicht een goed luisterend oor voor iemand zijn, maar helpen de coachee uiteindelijk niet veel verder.

4)   De coach is een Pionier

Een Pionier ziet kansen, is nieuwsgierig naar het onbekende en beschikt over genoeg durf om een avontuur aan te gaan. De Pionier is als een ontdekkingsreiziger die creatief met nieuwe situaties om gaat. Maar ook onbevangen en onbevooroordeeld nieuwsgierig naar het verhaal van de coachee. Omdat elke persoon anders is en om een andere benadering vraagt, moet een coach in staat zijn om zijn of haar aanpak aan te passen aan datgeen wat belangrijk is om de coachee verder te helpen.

Ben jij een goede coach?

Veel coaches hebben dus affiniteit met de eigenschappen van de helper, netwerker, presteerder en pionier. Maar de uitzondering bevestigt de regel en daarom zijn bovenstaande eigenschappen zeker geen blauwdruk voor iedere coach. In elk vakgebied komen andere stijlen en persoonlijke vaardigheden naar voren. Zo zal een executive coach meer elementen van de Strateeg hebben en een loopbaancoach is over het algemeen meer een Helper en Netwerker. Ook ander persoonlijkheidskenmerken zullen van invloed zijn.

Herken jij bovenstaande eigenschappen van de coach of heb jij nog een aanvulling vanuit je eigen waarnemingen? Laat het ons weten via een reactie hieronder, we gaan graag met je in gesprek!

 

Fotocredits: via Flickr, Gem Fountain