fbpx

We weten ondertussen dat mensen gelukkiger worden als ze een functie hebben waarin een beroep wordt gedaan op hun talenten. Hoe kan het dan dat een functie ondanks de match met de talenten soms toch niet passend is voor een medewerker? Het kan zijn dat er niet in voldoende mate aansluiting is op het gebied van de loopbaanwaarden van de medewerker. In de praktijk zien we vaak dat iemand best een tijdje goed kan functioneren in een functie waarbij geen aansluiting is met de persoonlijke drijfveren, echter op de iets langere termijn levert dit vaak toch problemen op.

Op basis van de onderzoeksdata uit onze loopbaanwaardentest zetten wij de belangrijkste drijfveren voor je op een rijtje.

Top 5: Wat zijn de belangrijkste drijfveren?

Hbo- en wo-kandidaten

  1. Relatie met leidinggevende
  2. Rijke leeromgeving
  3. Balans werk-privé
  4. Authenticiteit
  5. Collegialiteit

Lbo- en mbo-kandidaten

  1. Balans werk-privé
  2. Relatie met leidinggevende
  3. Collegialiteit
  4. Authenticiteit
  5. Zekerheid

Een goede relatie met leidinggevende is belangrijk

Uit diverse onderzoeken is al gebleken dat de leidinggevende vaak een belangrijke rol speelt bij het feit of iemand het naar zijn/haar zin heeft binnen een bedrijf/in de functie. De resultaten van dit Loopbaanwaardenonderzoeken onderschrijven dit heel mooi.

‘Relatie met leidinggevende’ wordt binnen de Loopbaanwaardentest als volgt omschreven:
“Waarde hechten aan een goede relatie met een leidinggevende die aandacht heeft voor uw persoonlijke ontwikkeling, een coach die aanvoelt wat u nodig heeft. Graag een vertrouwenspersoon hebben die u op de juiste momenten een spiegel voorhoudt. Een baas hebben waarmee u goed kunt overleggen.”

Wat kun je als organisatie doen om talent aan je te binden?

Heeft jouw organisatie moeite om talenten aan zich te binden? Dan kan het dus lonen om een goede manager aan te nemen of te investeren in goed leiderschap of in één van de andere hierboven genoemde loopbaanwaarden. Met de test managementgedrag kun je de leiderschapsstijl van de managers binnen je organisatie in kaart brengen.Heb je specifieke personen (talenten) of teams die je aan je wilt binden dan is het zinvol om de drijfveren van deze individuele persoon in kaart te brengen en om te kijken hoe je hier als organisatie aan tegemoet kunt komen.

In enkele volgende blogs zal ik verschillen in behoeften tussen verschillende mensen beschrijven. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen mannen en vrouwen of verschillen in de drijfveren van jongeren en ouderen. Houd deze blog of onze social-mediakanalen dus in de gaten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief (aan de rechterkant van het scherm) om op de hoogte te blijven van de nieuwste artikelen.